Ongeveer 225.000 Oekraïners zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in hun land. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag gemeld.

Zo'n 130.000 mensen zijn naar Rusland vertrokken.

Eind juni lag het aantal vluchtelingen nog op 164.000. Hoewel op en rond de plek van de vliegramp met de Boeing van Malaysia Airlines een staakt-het-vuren geldt, wordt vrijdag op meerdere plekken in het oosten van Oekraïne gevochten.

In de regio Donetsk, de regio waar het vliegtuig werd neergeschoten, kwamen in één dag 14 mensen om het leven tijdens gevechten en raakten 13 mensen gewond.

Volgens de Russische grenswacht zijn vrijdag enkele tientallen granaten van het Oekraïense leger op Russische bodem terechtgekomen. Daar zijn geen slachtoffers gevallen. De mortiergranaten zouden zijn terechtgekomen in de Russische regio Rostov. Eerder deze week beschuldigde Kiev Rusland ervan granaten te hebben afgevuurd op Oekraïne. De Verenigde Staten zeggen daar ook bewijs voor te hebben.

Heroveren

De Oekraïense president Petro Porosjenko gaf het leger vrijdag opdracht om de plaats Lisitsjansk te heroveren op pro-Russische rebellen.

In de onlangs door het Oekraïense leger heroverde stad Slovjansk is donderdag een massagraf gevonden, meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. In het graf lagen zeker 8 lijken, maar volgens omwonenden liggen er mogelijk zelfs 15. Het is nog niet duidelijk wie de doden zijn en hoe ze zijn gestorven.