De Franse regering heeft vrijdag het dodental van de vliegtuigcrash in Mali naar boven bijgesteld. Er zaten 118 mensen in het vliegtuig van Air Algérie: 112 passagiers en zes bemanningsleden.

Dat liet het bureau van president François Hollande weten. Alle inzittenden kwamen om het leven.

Onder hen waren 54 Fransen. Dat zouden er eerst 51 zijn, maar dit aantal is vrijdag verhoogd met drie.

Volgens de krant Le Figaro zaten in het toestel veel Franse gezinnen die hun vakantie in Burkina Faso hadden gevierd, onder wie een gezin van zes personen en een neef uit Rouans in het westen van het land.

Ook zes leerlingen van de Franse school in Ouagadougou zijn omgekomen. Het vliegtuig was opgestegen in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou voor een vlucht naar de Algerijnse hoofdstad Algiers.

Geen opzet

Frankrijk gaat vooralsnog niet uit van opzet bij de crash. Het toestel viel uit elkaar, toen het de grond raakte, maakten Franse functionarissen vrijdag bekend. Het lijkt daarmee onwaarschijnlijk dat het vliegtuig ten prooi is gevallen aan een aanval.

''Het toestel werd vernietigd toen het de grond raakte. We denken dat het is neergestort als gevolg van de weersomstandigheden, alhoewel geen enkele theorie op dit moment kan worden uitgesloten'', aldus minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve. De regering in Parijs komt zaterdag in speciale zitting bijeen om over het ongeluk te praten.

Zwarte dozen

Een van de zwarte dozen is vrijdag gevonden, aldus Hollande. De doos zal naar de Malinese stad Gao worden gestuurd voor onderzoek.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlanders aan boord waren van de rampvlucht.

Commando's

Nederlandse commando's in het noordwesten van Mali helpen mee met de beveiliging van de plaats waar het vliegtuig van Air Algérie neerstortte. Dat meldt het ministerie van Defensie. Nederlandse Apaches hebben beelden gemaakt van het toestel.

Het vliegtuig crashte 160 kilometer ten westen van Gao, de hoofdvestiging van de Nederlandse blauwhelmen. Naast de commando's zijn ook EOD-specialisten mee die bewijsmateriaal van de crash kunnen vastleggen.