Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega Julie Bishop zijn vrijdagochtend aangekomen in de Oost-Oekraïense stad Charkov. 

Ze gaan langs bij forensisch specialisten die er in de afgelopen dagen voor hebben gezorgd dat veel stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp naar Nederland kunnen worden vervoerd om daar te worden geïdentificeerd. De ministers bezoeken de hal waar de kisten met bodybags worden klaargemaakt voor vertrek.

Timmermans wil de forensisch experts en anderen die bij de omvangrijke operatie zijn betrokken, een hart onder de riem steken. Tot nu toe zijn er 114 lijkkisten naar Nederland overgevlogen. Vrijdag komen daar 74 bij.

Timmermans en Bishop zullen rond het middaguur (lokale tijd) op het vliegveld aanwezig zijn bij het vertrek van een Nederlands militair vliegtuig met kisten aan boord.

De ministers zijn sinds donderdag in Oekraïne. In de hoofdstad Kiev voerden ze overleg met de regering over de verdere gang van zaken rond het onderzoek naar de ramp.

Bij de crash met het vliegtuig van Malaysia Airlines kwamen vorige week donderdag 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders en 27 Australiërs.