Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil president Barack Obama voor de rechter dagen wegens machtsmisbruik.

De 'Rules Committee' meent dat Obama een onderdeel van zijn zorgwet, 'Obamacare', heeft uitgesteld zonder daarbij het Congres te raadplegen. Binnen de commissie werd gestemd over het toestaan van een rechtszaak tegen de president: zeven Republikeinse leden stemden voor en vier Democratische leden tegen. 

Het onderdeel van de zorgwet verplicht werkgevers om de zorgverzekering van hun werknemers te regelen. De Republikeinen vinden dat Obama deze passage niet zomaar voor zich uit mag schuiven.

Het Huis moet nog stemmen over de kwestie. Dat gebeurt mogelijk volgende week. Vervolgens moeten rechters beoordelen of Obama überhaupt vervolgd kan worden. Deze afweging neemt naar alle waarschijnlijkheid veel tijd in beslag. In de geschiedenis is vaak gebleken dat rechters gefrustreerde congresleden niet toestaan om de president aan te klagen, meldt The Wall Street Journal.

"Terwijl de Democraten werken om een impuls te geven aan de middenklasse, gooien Republikeinen tijd en geld van de belastingbetaler weg vanwege een hypocriete, partijdige, en onzinnige rechszaak tegen de president", sprak de Democratische minderheidsleider in het Huis, Nancy Pelosi. 

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wordt geleid door een Republikein, John Boehner. Hij kondigde eind juni aan een rechtszaak aan te willen spannen tegen Obama. Boehner, die de president vaker dwarszit, beschuldigde Obama van ''arrogantie en incompetentie''.