Het wrak van het neergestorte vliegtuig van Air Algérie, met aan boord 110 passagiers en zes bemanningsleden, is gevonden bij de stad Gao in Mali.

Dat heeft de staatstelevisie van Mali donderdagavond laat gemeld. Eerder deden al geruchten van de vondst van het toestel op deze plek deden de ronde, maar die bleven onbevestigd.

Een buitenlandse diplomaat en lokale autoriteiten hebben gezegd dat het toestel in de buurt van Gao ligt. Reuters meldt dat de wrakstukken werden gevonden tussen de plaats Gossi en de grens met Burkina Faso.

De regio is berucht om zijn islamitische milities en Toearegrebellen.

Volgens de staatstelevisie gaat president Ibrahim Boubacar Keïta van Mali vrijdag naar de rampplek.

Onder de slachtoffers zijn 51 Fransen, vier Duitsers, twee Luxemburgers, een Zwitser en een Belg, aldus de autoriteiten. Frankrijk stuurt militairen om de rampplek te bewaken en informatie te verzamelen, zo heeft de Franse president François Hollande bekend gemaakt.

Bekijk beelden van de brokstukken:

Zoektocht

Een crisisteam uit Burkina Faso belast met de inspectie van het toestel, zei dat "de overblijfselen van het toestel totaal verbrand zijn en verspreid op het terrein liggen". Er werden geen overlevenden aangetroffen, aldus een lid van het team tegenover de plaatselijke televisie.

Lang heerste onduidelijkheid over het toestel. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei eerder dat een zoektocht met twee Franse gevechtsvliegtuigen niets had opgeleverd.

Ook VN-helikopters hebben urenlang gezocht naar het wrak van het toestel van Air Algérie, een McDonnell Douglas MD-83.

Derde crash

Het toestel verdween donderdagmorgen plaatselijke tijd van de radar toen het op weg was van Burkina Faso naar Algiers in Algerije.

Lokale luchtverkeersleiders raakten rond 2.55 uur Nederlandse tijd het contact kwijt met vlucht AH5017, minder dan een uur nadat het vliegtuig was opgestegen. Even tevoren had de piloot van het toestel om een koerswijziging gevraagd in verband met slecht weer.

De crash van het Algerijnse toestel is, na het verongelukken van de MH17 in Oekraïne en het vliegtuig dat op de eilandengroep Penghu in Taiwan neerstortte, het derde grote incident in een week tijd.

Bekijk de ligging van Gao op de kaart:


Grotere kaart weergeven