Bij aanvallen met onnauwkeurige Grad-raketten in Oekraïne zijn deze maand zeker zestien burgers om het leven gekomen. Dat schrijft Human Rights Watch in een rapport dat donderdag verscheen. 

De beschietingen schenden volgens de organisatie het internationaal recht en komen mogelijk zelfs neer op oorlogsmisdaden.

Volgens HRW verbiedt internationale wetgeving om willekeurig raketten op bewoonde gebieden af te schieten. Grad-raketten zijn ongeleide projectielen die berucht zijn vanwege hun onnauwkeurigheid. De organisatie roept zowel de Oekraïense regering als de pro-Russische separatisten op de beschietingen in of bij bevolkte gebieden onmiddellijk te staken.

Bij de vier aanvallen op woonwijken vielen tussen 12 en 21 juli naast de doden ook veel gewonden. De beschietingen vonden allen plaats in Donetsk in gebieden die in handen zijn van de rebellen. HRW heeft sterke aanwijzingen dat het Oekraïense regeringsleger of strijdgroepen trouw aan Kiev achter de raketaanvallen zitten.

Rebellen

Het HRW-rapport levert ook kritiek op de rebellen. Zij ondernemen volgens de organisatie geen pogingen om burgers te beschermen tegen aanvallen en raketbeschietingen. Volgens HRW gebiedt het oorlogsrecht strijdende partijen om stappen te ondernemen om het aantal burgerdoden tot een minimum te beperken.

Bij de strijd tussen rebellen en het regeringsleger zijn al meer dan vierhonderd mensen om het leven gekomen. Vorige week werd in Oost-Oekraïne een vliegtuig van Malaysia Airlines neergehaald. Hierbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 194 Nederlanders.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne