De Malinese regering en Toearegrebellen hebben een akkoord bereikt over een stappenplan dat in vrede moet resulteren. Dat hebben beide partijen donderdag verklaard. 

De regering en de rebellen uit het noorden van het land begonnen vorige maand vredesonderhandelingen in de hoofdstad van Algerije, Algiers.

De Toearegrebellen strijden voor onafhankelijkheid of meer zelfbestuur in Noord-Mali en veroverden in 2012 samen met jihadistische groepen grote delen van het noorden van het Afrikaanse land. Gealarmeerd door de oprukkende jihadisten greep het Franse leger in.

Sinds vorig jaar probeert de VN-vredesmacht Minusma onder leiding van oud-minister Bert Koenders Mali te stabiliseren en vrede te bewerkstelligen. Aan die vredesmissie doen ook ongeveer 400 Nederlandse militairen mee.

Vredesakkoord

In het stappenplan is vastgelegd dat er tussen 17 augustus en 11 september verder wordt onderhandeld over inhoudelijke kwesties als veiligheid, verzoening en humanitaire zaken.

Een eventueel vredesakkoord zal worden ondertekend in Mali, maar daarvoor is nog geen datum vastgelegd. Een vredesovereenkomst zou een einde maken aan tientallen jaren van onrust en opstand in het gebied.

De Malinese regering heeft altijd uitgesloten dat het noordelijke deel onafhankelijk wordt. De regering staat wel open voor onderhandelingen over meer autonomie. De rebellen beschuldigen de regering ervan de regio te negeren.

Zes dingen die u moeten weten over de missie in Mali