De Europese Unie heeft donderdag 33 namen toegevoegd aan de sanctielijst wegens betrokkenheid bij de onrust in Oost-Oekraïne.

Dat hebben de ambassadeurs van de 28 EU-lidstaten donderdag in Brussel besloten. Ook verruimden ze de criteria voor sancties, waardoor Russische oligarchen in het vizier komen. 

De strafmaatregelen zijn gericht tegen vijftien personen en achtien 'entiteiten', waaronder bedrijven, uit Rusland en Oekraïne.

Zij worden bestraft omdat ze de Oekraïense soevereiniteit hebben ondermijnd door de Russische annexatie van de Krim en de rebellie in Oost-Oekraïne te bevorderen. Hun tegoeden op banken in de EU worden bevroren en ze krijgen een inreisverbod. Tot dusver stonden er 72 personen en twee bedrijven op de lijst. 

Namen

De nieuwe namen worden pas vrijdagmiddag bekendgemaakt, maar Russische media zeggen dat de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov erop staat. De afgelopen maanden zijn veel pro-Russische Tsjetsjenen naar Oost-Oekraïne getrokken om tegen het regeringsleger te vechten. 

Ook enkele naaste medewerkers van de Russische president Vladimir Poetin worden genoemd, zoals voorzitter Nikolaj Patroesjev van de Russische Veiligheidsraad, het hoofd van de geheime dienst FSB, Aleksandr Bortnikov, en de baas van de buitenlandse inlichtingendienst SVR, Michail Fradkov. 

'Trawantenlijst'

De 28 ambassadeurs besloten ook de criteria voor sancties te verruimen tot eenieder die de verantwoordelijken voor de onrust in Oost-Oekraïne financieel of materieel ondersteunt of ervan profiteert. Op deze 'trawantenlijst' kunnen ook oligarchen en naaste medewerkers rond Poetin terechtkomen. 

Over EU-sancties tegen hele economische sectoren in Rusland wordt nog gesproken. Het zou daarbij gaan om een wapenembargo, financiële transacties en overdracht van technologie, met name in de energiesector, en een verbod op de verkoop van 'dual use'-producten die voor zowel civiel als militair gebruik geschikt zijn. 

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne