Reuven Rivlin is donderdag beëdigd als nieuwe president van Israël. Vorige maand werd hij door de Knesset met een meerderheid van de stemmen verkozen. 

De beëdiging van Rivlin komt op een dag dat er opnieuw veel doden zijn gevallen in de Gazastrook.

Rivlin is een veteraan en een havik van de Likud-partij. Verwacht wordt dat hij een andere stijl zal hanteren dan zijn voorganger, de globetrotter en Nobelprijswinnaar Shimon Peres.

Vooraf heeft hij aangekondigd zich meer te zullen richten op het binnenland. Hij huldigt daarin harde opvattingen over het conflict met de Palestijnen. Zo is hij tegen een Palestijnse staat, iets waar zelfs premier Benjamin Netanyahu zich verzoend heeft.

Israël is in Gaza verwikkeld in een zware strijd met de Palestijnen. In zeventien dagen tijd zijn aan Israëlische zijde 32 militairen en drie burgers omgekomen. Het dodental bij de Palestijnen staat op 751.

Presidentschap

Het Israëlische presidentschap, een overwegend ceremonieel ambt, werd zwaar bezoedeld door het beschamende aftreden van Moshe Katsav in 2007, die werd beschuldigd van en later ook veroordeeld wegens verkrachting.

De vroegere premier en Nobel-vredesprijswinnaar Peres gaf het ambt weer aanzien, maar de campagne die over zijn opvolging is gevoerd voorspelt weinig goeds; kandidaten hebben geklaagd over privédetectives die in hun verleden zijn gedoken en twee zijn gestruikeld over schandalen.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict