Tenminste vijftien mensen in de Gazastrook zijn omgekomen door Israëlische projectielen die op een VN-school terechtkwamen. Tweehonderd mensen raakten gewond. 

Volgens al-Jazeera kwamen mogelijk zelfs dertig mensen om. De school werd gebruikt als een schuilplaats. 

De directeur van het UNRWA, de humanitaire organisatie van de Verenigde Naties in Gaza, stelt dat Israël geen waarschuwing gaf voordat de projectielen de school raakten. 

"Dit is een aangewezen schuilplaats", stelt de directeur van de UNRWA. "De Israëliërs waren ingelicht over de locatie van de schuilplaats." Hij benadrukt dat het het de vierde Israëlische aanval op VN-installaties is in drie dagen. 

Israël claimt dat de VN-installaties worden gebruikt als schuilkelder voor gewapende Palestijnen.

Ban Ki-moon

Het Israëlische bombardement op de VN-school vervult secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties met ''afschuw''.

''Omstandigheden zijn nog onduidelijk. Ik veroordeel deze daad scherp'', aldus Ban donderdag in een verklaring. ''Velen zijn gedood onder wie vrouwen, kinderen en ook leden van de VN-staf.''

''Gedurende de dag heeft onze staf geprobeerd een humanitaire pauze te bewerkstelligen in de vijandelijkheden, zodat burgers geëvacueerd konden worden'', ging hij verder.

''Ik breng mijn diepe condoleances over aan de families van de slachtoffers en aan die van de vele honderden onschuldige inwoners van Gaza die op tragische wijze zijn gedood als gevolg van de massale Israëlische aanval.''

Ban heeft naar eigen zeggen twee dagen geleden nog raketbeschietingen door Hamas veroordeeld en Israël opgeroepen extra voorzichtigheid te betrachten om geen VN-doelen aan te vallen waar burgers hun toevlucht hebben gezocht. Meer dan 100.000 mensen in Gaza hebben volgens hem een veilig heenkomen gezocht op terrein van de VN-organisatie voor de Palestijnse gebieden Unrwa.

Bekijk beelden:

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict