Het Bulgaarse parlement heeft donderdag in overgrote meerderheid ingestemd met het aftreden van premier Plamen Oresharski.

De stap is een gevolg van zijn onvermogen om de ernstige bankencrisis in Bulgarije af te wenden en de economie weer op gang te brengen.

Met 180 stemmen voor, acht tegen en acht onthoudingen kwam er een einde aan de door socialisten gedomineerde regering van Oresharski, die sinds mei 2013 aan de macht was.

Tijdens de regeerperiode gingen Bulgaren massaal de straat op om te protesteren tegen de lage lonen en het in hun ogen corrupte politieke systeem. De regeringscoalitie viel uiteen door interne strijd na de nederlaag van de socialisten bij de Europese verkiezingen van 25 mei.

Vijandig

''Mijn kabinet werkte in ongekend vijandige omstandigheden", zei Oresharski voorafgaand aan de stemming. ''Desondanks hebben we goede resultaten geboekt."

In oktober volgen naar verwachting verkiezingen, drie jaar eerder dan gepland. Dan kiest het land de vijfde premier sinds de toetreding tot de EU in 2007. In de tussentijd neemt een interim-regering het bestuur waar. Bulgarije is het armste lid van de unie en kent momenteel de ernstigste bankencrisis in zeventien jaar.