VN-chef Ban Ki-moon heeft donderdag tijdens een onaangekondigd bezoek in Bagdad advies gevraagd aan grootayatollah Ali al-Sistani over de politieke situatie in Irak.

Ban bezocht de Iraakse hoofdstad om er bij de politieke leiders op aan te dringen een regering van nationale eenheid te vormen, die een vuist kan maken tegen de opmars van de islamitische beweging IS.

De belangrijkste sjiitische geestelijke in Irak wordt gezien als tegenwicht voor de omstreden premier Nouri al-Maliki.

Die wordt er zowel in Irak als daarbuiten van beschuldigd de spanningen met de soennitische minderheid en met de Koerden op het spits te hebben gedreven. Binnen de sjiitische meerderheid wordt Maliki ook bekritiseerd. Sistani riep Maliki pas nog op te vertrekken.

Spanningen

Eerder op de dag sprak Ban met Maliki en de vorige week gekozen parlementsvoorzitter Salim al-Jabouri over de politiek en de verslechterende veiligheidssituatie in het door etnische spanningen verscheurde land.

De secretaris-generaal van de VN maakt een reis door het Midden-Oosten. De afgelopen dagen deed hij Qatar, Koeweit, Egypte, Israël en de Westelijke Jordaanoever aan om aan te dringen op een wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier