Een passagiersvliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Air Algérie is donderdag neergestort in Mali. Dat heeft commandant Koko Essien van de VN-missie in Mali bevestigd. 

Het toestel, met 119 inzittenden, kwam in het noorden van Mali neer en was op weg naar Algiers.

Het wrak van Air Algérie is in Mali gevonden, nadat het vermist werd. Dat heeft president Boubacar Keïta van het Afrikaanse land donderdag gezegd. Het wrak zou zijn gezien tussen de noordelijke steden Aguelhoc en Kidal.

Er is nog geen bevestiging van Franse zijde of van de missie van de Verenigde Naties in Mali. Eerdere berichten dat het toestel was gevonden, bleken niet te kloppen. President Keïta gaf geen nadere informatie. Hij liet alleen weten dat hij net was geïnformeerd.

Franse straaljagers

Een Franse overheidsfunctionaris zou eerder tegen Fox News hebben gezegd dat Franse straaljagers het wrak in Mali hebben gelokaliseerd.

Twee Nederlandse Apache-helikopters zoeken sinds donderdagavond ook mee. Een paar honderd Nederlandse blauwhelmen zijn in Gao als onderdeel van de VN-missie Minusma.

Het vliegveld in Burkina Faso laat weten dat het wrak is aangetroffen op een moeilijk te bereiken woestijngebied tussen Gao en Kidal. 

Volgens Franse media liggen de brokstukken bij de plaats Aguelhoc in de regio Kidal in het noordoosten van Mali. De brokstukken zijn waarschijnlijk gevonden door de Franse luchtmacht die twee gevechtsvliegtuigen de lucht instuurde om te zoeken naar het toestel.

Contact verloren

Vijftig minuten na het opstijgen uit Ougadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, ging het contact met het vliegtuig verloren. 

Aan boord van het verdwenen vliegtuig waren waarschijnlijk veel Fransen. Dat heeft de Franse minister van Transport, Ségolène Royal, donderdag gezegd. Air Algérie bevestigt dat er tenminste vijftig Fransen aan boord zaten.

Ook zaten er volgens de luchtvaartmaatschappij zeker 24 mensen uit Burkina Faso aan boord, 20 Libanezen, 4 Algerijnen, 2 Luxemburgers, 1 Belg, 1 Zwitser, 1 Nigeriaan, 1 Kameroener, 1 Oekraïner en een Roemeen. Volgens Swiftair waren er 112 passagiers aan boord en zeven bemanningsleden.

Koerswijziging

Volgens Reuters ging het contact met het toestel verloren nadat het toestel aan de luchtverkeersleiding van Niamey had gevraagd om een koerswijziging om een storm te vermijden. 

Het lijkt te gaan om een MD-83 die werd geleased van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Swiftair. Het toestel was onderweg naar Algiers, een vlucht over de Sahara en had om 6.10 uur (Nederlandse tijd) aan moeten komen. Het nieuws over de vermissing van het vliegtuig werd pas enkele uren nadat het toestel geland had moeten zijn naar buiten gebracht. 

VN-missie

Nederlandse troepen zijn in het kader van de VN-missie actief in het noorden van Mali. Commando’s zullen inlichtingen vergaren in het noorden van Mali en analisten zullen de gegevens beoordelen. Dertig politietrainers gaan lesgeven aan lokale agenten. De militairen blijven tot zeker eind 2015 en de meesten van hen zijn gevestigd in Gao.

Bekijk beelden:

Bekijk de ligging van Gao op de kaart:


Grotere kaart weergeven