Een bus met gevangenen is donderdag getroffen door een bomaanslag en vervolgens onder vuur genomen. Bij de aanslag ten noorden van Bagdad zouden 51 gedetineerden en negen agenten zijn omgekomen.

Dat melden het ministerie van Justitie en medische bronnen.

In juni vond een soortgelijke aanval plaats, waarbij 71 gevangenen en twee agenten omkwamen. Ook vijf aanvallers zouden toen zijn gedood. Die aanslag vond plaats in de provincie Babel, ruim 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad.

Donderdag komt het Iraakse parlement bijeen om een nieuwe president te kiezen, een nieuwe stap om de politieke impasse te doorbreken waarin het land sinds de parlementsverkiezingen van eind april zich bevindt. Favoriet is Fuad Massum, parlementslid van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), Fuad Massum.

Ethische spanningen

Volgens Iraaks recht moet de president een Koerd zijn, de parlementsvoorzitter een soenniet en de premier een sjiiet. Een week geleden koos het parlement de gematigde soenniet Salim al-Jabouri tot voorzitter. De meeste problemen worden verwacht bij het kiezen van een nieuwe regeringsleider, aangezien de huidige, omstreden premier Nuri al-Maliki aandringt op een nieuwe termijn.

De etnische spanningen in het land nemen toe sinds de islamitische terreurbeweging ISIS in april aan een gewelddadige opmars begon waarbij zij grote delen van het noorden en oosten veroverde.