Er komt waarschijnlijk niet snel een bestand in de Gazastrook. Dat verwacht de Israëlische minister van Wetenschap, Yaakov Peri.

 Het Israëlische leger moet eerst alle tunnels die vanuit de Gazastrook naar Israël zijn gegraven, onklaar maken. ''Daar is meer tijd voor nodig, nog 2 of 3 dagen is niet genoeg'', aldus de bewindsman.

''Zelfs als er een humanitair staakt-het-vuren komt, blijven we die tunnels aanpakken'', aldus Peri. Egypte probeert nog steeds een bestand te regelen, nu mogelijk een voor humanitaire hulp begin volgende week.

De Palestijnse beweging Hamas die de belegerde Gazastrook domineert, is niet geïnteresseerd. Hamas eist dat er eerst garanties komen dat de Gazastrook ook na een bestand niet langer als een getto geïsoleerd blijft.

Ambassadeur

Brazilië heeft donderdag zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen vanwege ''het buitensporige geweld'' dat Israël pleegt tegen de bevolking van de Gazastrook. Dit meldde de website van de krant Haaretz.

De diplomatiek zware maatregel komt tijdens aanhoudend geweld in de Gazastrook waar sinds de Israëlische beschietingen en aanvallen 8 juli begonnen, meer dan 700 Palestijnen zijn gedood. 

Meer dan de helft van de slachtoffers viel nadat een week geleden de Israëlische strijdkrachten de Gazastrook waren binnengetrokken.

Brazilië telt circa 200 miljoen inwoners en geldt als een opkomende mogendheid. Daarom behoort het tot de groep BRICS, de club van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.