De executie van een Amerikaanse gevangene heeft in de staat Arizona bijna twee uur in beslag genomen.

Joseph Wood (55), veroordeeld voor een dubbele moord, kreeg om 13.53 uur plaatselijke tijd een dodelijke injectie. Volgens zijn advocaat begon de gevangene te hijgen en snuiven voor hij bezweek, en heeft hij onnodig geleden.

Het lokale azcentral.com meldt dat het hijgen en naar adem happen twaalf minuten na toediening van de cocktail begon. "Ik telde ongeveer 660 keer gehijg," aldus een verslaggever van azcentral.com. "Dat stopte geleidelijk rond 15.33 uur. En de dood werd vastgesteld om 15.49 uur."

Gouverneur

Woods advocaat probeerde de executie nog te stoppen, maar die poging mislukte.

Gouverneur Jan Brewer wil dat het gevangeniswezen onderzoekt hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Tegelijkertijd zei Brewer dat de executie "wettig" is en dat Wood, afgaande op medische verslagen en ooggetuigen, niet heeft geleden. ''Dit staat in schril contrast met het gruwelijke lijden van zijn slachtoffers, en het levenslange lijden van hun families", zo reageerde Brewer in een verklaring.

In de staat Oklahoma liep een executie in april van dit jaar uit op een martelgang voor de veroordeelde. Gevangene Clayton Lockett begon hevig te kronkelen en naar adem te happen, terwijl hij al bewusteloos was verklaard. De zaak veroorzaakte veel ophef.