In het centrum van Caracas sluit de 'hoogste krottenwijk ter wereld', een onafgebouwd kantoorcomplex van 45 verdiepingen dat Torre de David wordt genoemd. Er wonen nog ruim 1000 families.

De Venezolaanse autoriteiten hebben dinsdagavond in Caracas bekendgemaakt dat met de ontruiming is begonnen en dat al meer dan 160 families naar een nieuwe behuizing in het zuiden van de metropool zijn gebracht.

Het pand is gammel en gevaarlijk. De 'Torre' was ooit bedoeld als kantorencomplex. Maar de ontwikkelaar, David Brillembourg, overleed in 1993 en door de Venezolaanse bankencrisis van 1994 strandde het project.

Het onvoltooide pand stond jarenlang leeg. In 2007 werd het met hulp van criminele bendes bezet door circa 2000 dakloze families, die het 'omtoverden' tot hun thuis. Ze bouwden er tot bijna de 30e verdieping geïmproviseerde woningen.

Veel bewoners willen liever blijven, ondanks de ongelukken met kinderen die door open trapgaten of liftschachten de dood hebben gevonden. Zeker een bewoner verliest ook zijn broodwinning, want in de parkeergarage van de Torre de David had hij een autospuiterij gevestigd.

Het gebouw was voor de regering een doorn in het oog. De torenhoge krottenwijk midden in de hoofdstad, werd symbool voor het falen van het beleid van de linkse populist president Chávez. Hij regeerde van 1999 tot zijn dood in 2013.