Bij willekeurige luchtaanvallen van het Iraakse leger op minstens vier steden zijn sinds vorige maand zeker 75 burgers om het leven gekomen.

Dat schrijft Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat woensdag verscheen. Bij de bombardementen zette de krijgsmacht bomvaten in, berucht van aanvallen van de Syrische luchtmacht van president Bashar Assad.

De Iraakse regeringstroepen vielen steden aan in een poging om gebieden te heroveren op Islamitische Staat (IS) en andere soennitische rebellengroepen. Bagdad ontkent de aantijgingen, maar uit onderzoek van HRW blijkt dat de aanvallen gewoon doorgaan. De bommen worden willekeurig op bewoonde gebieden afgeworpen en zijn volgens HRW daarom in strijd met het internationaal recht.

"De Iraakse regering mag dan wel een gewetenloze strijdgroep bestrijden, dat geeft hen geen vrijbrief om burgers te doden op plekken waar zij denken dat IS-strijders zich verschuilen", aldus HRW-medewerker Joe Stork. "De gevolgen van de luchtaanvallen zijn rampzalig voor gewone inwoners."

Aanval

De luchtmacht bombardeerde onder meer gebieden rondom moskeeën, overheidsgebouwen, ziekenhuizen en energiecentrales. "Het voelde alsof er een aardbeving plaatsvond", aldus een Irakees die een aanval met bomvaten meemaakte. "Ik rende naar mijn broer toe en zag zijn lichaam op straat liggen tussen vier brandende auto's."

HRW ondervroeg tientallen getuigen, gewonden en medische hulptroepen. Ook familieleden van de slachtoffers van bombardementen in Fallujah, Beiji, Tikrit en al-Sherqat. Van de 75 doden kwamen 17 mensen om het leven door bomvaten, onder wie twee kinderen. HRW roept de Iraakse regering op de bombardementen onmiddellijk te staken en vraagt bondgenoten om Bagdad alleen steun te leveren als aan deze voorwaarde wordt voldaan.