De onderhandelingen over een definitief akkoord over het omstreden nucleaire programma van Iran worden ook na de deadline van 20 juli voortgezet.

Dat melden Iran en de Europese Unie in de nacht van vrijdag op zaterdag in een gezamenlijke verklaring.

Volgens de partijen is nog geen overeenstemming in zicht over een aantal belangrijke kwesties. Daarom is een nieuwe deadline in november overeengekomen.

Iran en zes wereldmachten (VS, Rusland, China, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) bereikten eind vorig jaar een voorlopig akkoord. Iran zegde toe zijn nucleaire activiteiten een half jaar lang drastisch terug te brengen. In die tijd zou er een definitieve overeenkomst op tafel moeten liggen.

De vermindering van de nucleaire activiteiten wordt dan beloond met versoepeling van de sancties tegen Iran.

Vertrouwen

De Verenigde Staten lijken nog vertrouwen te hebben in de onderhandelingen over het omstreden nucleaire programma van Iran. Volgens het Witte Huis was er een ''geloofwaardig vooruitzicht op een omvangrijk akkoord'' over de kwestie.

Volgens het Witte Huis is het dan ook noodzakelijk dat de gesprekken doorgaan. ''Deze verlenging maakt het mogelijk door te gaan met de onderhandelingen. Het garandeert dat de ontwikkeling van het Iraanse nucleaire programma ondertussen bevroren blijft'', liet een woordvoerder weten.

Het Westen wil voorkomen dat het islamitische bewind in Teheran een atoombom kan bouwen.