De Australische regering heeft in verband met de crash van Malaysia Airlines vlucht MH17 de Russische ambassadeur ontboden. 

Dat heeft premier Tony Abbott vrijdag in het parlement bekendgemaakt. Aan boord van het ramptoestel, dat van Amsterdam naar Kuala Lumpur vloog en donderdag zou zijn neergehaald boven het oosten van Oekraïne, bevonden zich zeker 27 Australiërs.

De Australische regering verwacht een ''categorische verzekering'' dat de Russische regering volledig meewerkt aan het onderzoek naar de ramp. Alles wijst op een misdaad ''vermoedelijk begaan door rebellen die door Rusland worden gesteund'', aldus Abbott.

Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop heeft de opstandelingen in Oekraïne opgeroepen de zwarte dozen van de Boeing 777 over te dragen aan internationale onderzoekers.

Bekijk hier de verklaring van Bishop:

Poetin

Abbott was in een persconferentie niet erg positief over de uitleg van de Russische ambassadeur die de schuld in eerste aanleg bij Oekraïne legde. De diplomaat volgde daarmee de lijn die de Russische president Vladimir Poetin donderdag al had gekozen.

Of Poetin welkom is in Australië bij een overleg van de G20, over enkele maanden, als Rusland onvoldoende meewerkt aan het onderzoek, kon Abbott alleen zeggen. ''Dat is een heel goede vraag'', zo zei hij.

Mensenlevens

De premier liet er weinig onduidelijkheid over bestaan wat hij vindt van de rol van Rusland is het geheel. ''Het pesten van kleine landen door grote, het vertrappen van gerechtigheid en beschaving in de jacht naar nationale grootheid, en roekeloze onverschilligheid over mensenlevens zou geen plaats mogen hebben in deze wereld'', aldus Abbott.

Volg ook ons liveblog | Dossier vliegramp Oekraïne

Internationale reacties | Nederlandse reacties