Het Israëlische leger is begonnen met een grondoffensief in de Palestijnse Gazastrook. Premier Benjamin Netanyahu gaf het leger daar donderdagavond voor.

Tijdens het grondoffensief van Israël zijn in de nacht van donderdag op vrijdag zeker een Israëlische militair en twintig Palestijnen omgekomen. Dat hebben het Israëlische leger en de Palestijnse reddingsdiensten bekendgemaakt. De militair kwam om bij gevechten in het noorden van de Gazastrook.

"Ons doel is om de tunnels van Hamas, die terroristen de mogelijkheid verschaffen om in Israël te infiltreren en aanvallen uit te voeren, onschadelijk te maken", stelt het leger op Twitter. 

Volgens een verklaring van de Israëlische strijdkrachten gaat het om een operatie met ''infanterie, pantservoertuigen, genie en geheime dienst, gecombineerd met luchtsteun en ondersteuning van de marine''.

Het Israëlische kabinet is donderdagavond rond 23.15 uur (Nederlandse tijd) akkoord gegaan met een verzoek van het leger om 18.000 extra reservisten op te roepen voor het geval de grondoperatie moet worden uitgebreid. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft Netanyahu telefonisch gesproken nadat het besluit over het grondoffensief bekend was gemaakt. Wat daar precies is besproken, is nog niet bekend. 

Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, stelde donderdag "zeer bezorgd" te zijn over het Israëlische offensief. Hij roept Israël op om terughoudendheid te tonen. 

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft beide partijen opgeroepen burgers te ontzien. Hamas moet onmiddellijk stoppen met de raketbeschietingen op Israël, aldus Ban. Tel Aviv moet ervoor zorgen dat er geen burgers worden geraakt tijdens het offensief. "De verscherping van de crisis zal de al lijdende burgerbevolking aan beide zijden alleen maar meer treffen.''

Tunnel

Volgens het leger gebruikten "terroristen van Hamas" donderdagochtend een tunnel om Israël te bereiken, "met het doel om Israëlische burgers hard te treffen".

"In dit traject van operatie 'Protective Edge' zal worden samengewerkt tussen verschillende legereenheden, waaronder de infanterie, de pantserdivisie, de artillerie en inlichtingendiensten, gecombineerd met luchtsteun en steun van de marine", meldt het leger. 

Hamas stelt in een officiële reactie dat het grondoffensief "een drastische, gevaarlijke stap" is. "De bezetter zal een hoge prijs betalen voor dit besluit. "

Verschillende Israëlische regeringsvertegenwoordigers hadden de afgelopen dagen al gezegd dat een grondoffensief tot de opties behoorde als Hamas niet zou stoppen met raketaanvallen. 

Uitgebreid

Eerder op donderdagavond maakte het leger al bekend het offensief tegen de Palestijnse beweging Hamas te hebben uitgebreid, en "door de lucht, vanuit zee en vanaf land" aanvallen uit te voeren op doelen in de Gazastrook. 

Meteen na het verlopen van een bestand tussen Israël en Hamas, donderdagmiddag, bestookte Hamas Israël met raketten. Israël reageerde met luchtaanvallen. Daarbij zou een ziekenhuis zijn getroffen. 

Sinds het aflopen van het bestand zijn volgens Haaretz zeker honderd raketten in de richting van Israël afgevuurd. Enkele van die raketten bereikten centraal-Israël. Bij Israëlische luchtaanvallen kwamen donderdag zeker vier Palestijnse kinderen om.

Hulp

De wapenstilstand van donderdagochtend werd ingesteld om humanitaire hulp in de Gazastrook mogelijk te maken. 

Het conflict tussen Israël en Hamas kostte tot nu toe aan 227 Palestijnen het leven, merendeels burgers. Bijna 1.700 mensen zijn gewond geraakt. Aan Israëlische zijde is één dode gevallen.

Gedurende het bestand kwam het bericht dat Israël en Hamas het in Caïro eens waren geworden over een langdurige wapenstilstand. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Sameh Shoukry, repte zelfs over aanvullende afspraken over de toegang tot de belegerde Gazastrook.

Even later sprak de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, die berichten tegen. En ook Hamas ontkende dat er een akkoord was. Egypte bemiddelt in het conflict tussen Israël en Hamas. Laatstgenoemde klaagde eerder dat Egypte de beweging negeerde.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict