Door een zelfmoordaanslag in Afghanistan zijn dinsdag zeker 89 mensen om het leven gekomen. 

Dat heeft het Afghaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt. Er zouden zeker 42 mensen gewond zijn geraakt. Het ministerie denkt dat het aantal slachtoffers nog kan stijgen.

Het is de grootste aanslag in Afghanistan dit jaar. Hij had plaats midden in de islamitische vastenmaand ramadan. Een terrorist liet op de markt in het district Orgun in de provincie Paktika een auto vol explosieven ontploffen, toen agenten zijn wagen bij een controlepost wilden controleren.

Orgun, in het oosten van Afghanistan, staat bekend als een vrij rustig gebied, maar het terreurnetwerk Haqqani schijnt wel actief te zijn in de regio.

Volgens de gouverneur van Orgun zijn de meeste slachtoffers burgers, maar er zijn ook zeker twee agenten omgekomen. Het ministerie van Defensie stuurde twee helikopters en acht ziekenwagens naar de markt om gewonden naar militaire ziekenhuizen te brengen.

De aanslag is nog niet opgeëist. De Taliban lieten in een verklaring weten niet voor de aanslag verantwoordelijk te zijn. "Wij veroordelen de actie", melden zij.