Na jaren discussie heeft de Kerk van Engeland, beter bekend als de anglicaanse kerk, het bisschopsambt opengesteld voor vrouwen.

Maandag stemde meer dan twee derde van de leden van de generale synode voor het aannemen van het voorstel.

De kerk probeerde de regelgeving al twee jaar geleden door te voeren, maar stuitte toen op verzet van de conservatieve vleugel van de geloofsgemeenschap. Het openstellen van het bisschopsambt wordt gesteund door premier David Cameron en aartsbisschop van Canterbury Justin Welby.

In 1993 verraste de Kerk van Engeland Groot-Brittannië door het priesterambt open te stellen voor vrouwen. Ook dit besluit kwam pas tot stand na een heftig debat tussen de progressieve en conservatieve vleugel van de Kerk.

Het jaar daarop werden niet minder dan 32 vrouwen tot priester benoemd. De bisschop die de eerste benoeming deed gokte destijds dat het nog zo'n tien jaar zou duren voordat de eerste vrouwelijke bisschop zou worden aangesteld.

De afgelopen jaren maakte de anglicaanse kerk een voorzichtige progressieve beweging door. In 2010 waren er voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke anglicaanse priesters. Ook gaan er meer stemmen op om homoseksuele priesters te benoemen en een vorm van anglicaans homohuwelijk in te stellen.

Oppositie

Maar niet alle anglicaanse geestelijken lopen warm voor dit modernisme. De meeste oppositie tegen vrouwelijke bisschoppen kwam van conservatieve evangelische groepen binnen de anglicaanse kerk. Volgens deze minderheid verbiedt de Bijbel het vrouwen om leidende posities binnen de kerk te bekleden.

De anglicaanse kerk werd in 1534 opgericht door de Britse koning Henry VII. Door te breken met de rooms-katholieke kerk kon hij scheiden van zijn vrouw.

Hij zou na de scheiding nog vijf keer trouwen voordat hij in 1547 stierf. De anglicaanse kerk is de staatskerk van Engeland en wordt officieel geleid door de Britse koningin Elisabeth II.