De Afghaanse kiesraad begint zo snel mogelijk met de hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

De voorzitter van de Onafhankelijke Kiescommissie toonde zich zondag ingenomen met de afspraken die de twee overgebleven presidentskandidaten daarover hebben gemaakt na bemiddeling van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten.

De kiesraad staat klaar om alle acht miljoen uitgebrachte stemmen opnieuw te tellen, zei voorzitter Ahmad Yousuf Nouristani. Eerst moeten de hertellers echter nog worden getraind. Zodra dat achter de rug is kan de operatie beginnen. Vertegenwoordigers van beide kandidaten en waarnemers uit binnen- en buitenland mogen meekijken.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak zaterdag zowel kandidaat Ashraf Ghani Ahmadzai, die de beslissende tweede ronde zou hebben gewonnen, als diens rivaal Abdullah Abdullah. De twee kemphanen, die allebei klagen over verkiezingsfraude, hebben ingestemd met de hertelling en verklaard zich bij de uitkomst neer te leggen.

De beëdiging van de nieuwe president zou eigenlijk op 2 augustus plaatsvinden maar is tot nader order uitgesteld.