De Franse legeroperatie 'Serval' in Mali wordt na 1,5 jaar vervangen door de operatie 'Barkhane'. Dat heeft de Franse minister Jean-Yves Le Drian van Defensie zondag gezegd.

De geplande overgang gebeurt in de komende dagen.

Serval begon 1,5 jaar geleden en was gericht tegen islamitische rebellen in Mali. Barkhane wordt een grensoverschrijdende antiterreuroperatie van ongeveer 3.000 militairen in Afrika.

Zij moeten voorkomen dat moslimstrijders hun territorium uitbreiden in de Sahel, tussen de Hoorn van Afrika in het oosten en Guinee-Bissau in het westen van Afrika. Ook is tegengaan van drugshandel in het gebied, waarmee strijders hun strijd financieren, is een doel.

Samenwerking

De Fransen werken samen met vijf landen: Mali, Mauritanië, Niger, Tsjaad en Burkina Faso. De militairen hebben de beschikking over drones, helikopters en gevechtsvliegtuigen.

Het is een operatie voor de langere termijn. Hoe lang is onbekend. De basis komt te liggen in de Tsjadische hoofdstad N'Djamena. 1.000 man blijven in Mali gestationeerd.

Le Drian noemde Serval succesvol. Volgens hem zijn de doelen bereikt. Talrijke terroristen zouden zijn geëlimineerd, de opmars van terroristen in het noorden naar het zuiden is gestaakt en wapens uit opslagplaatsen zijn in beslag genomen.