Ruim veertig procent van de 36 miljoen euro die op Giro555 is binnengekomen voor wederopbouw in de Filipijnen is tot nu toe besteed. 

Dat meldt de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zondag. Hulporganisaties hebben tot nu toe zestien miljoen euro uitgegeven.

Met het geld wordt twee jaar hulp geboden in het gebied dat ruim acht maanden geleden werd getroffen door een verwoestende tyfoon. De wederopbouw is volgens de SHO in volle gang.

"Huizen worden gebouwd, vissers krijgen nieuwe boten, kinderen gaan weer naar school. De noodhulpfase waarin levensreddende hulp nodig was is afgesloten. De focus ligt nu op het bieden van toekomstperspectief aan de meer dan veertien miljoen slachtoffers."

Extreem weer

Omdat de Filipijnen vaak te maken hebben met extreme weersomstandigheden, zorgen de hulporganisaties er bij de wederopbouw voor dat mensen in de toekomst minder kwetsbaar zijn voor de gevolgen. Zo krijgen huizen verstevigde bevestigingsmaterialen en kunnen schoolgebouwen straks dienst doen als evacuatiecentrum.

De grootste zorg voor mensen blijkt het gebrek aan manieren om een inkomen te verdienen. "De kokossector is totaal verwoest, waardoor miljoenen mensen hun inkomen hebben verloren. Ook fabrieken zijn gesloten", meldt de SHO. Een ander probleem is de onduidelijkheid over eigendomsrechten van land. Ook is niet helder wat het overheidsbeleid is over herbouw langs de kuststroken, waar veel vissers wonen.

Minister Lilianne Ploumen (PvdA) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengt zondag en maandag een bezoek aan het getroffen gebied.