De demonstranten waarvan veel mensen dachten dat ze het feestje rond het WK voetbal in Brazilië zouden bederven, hebben zich niet laten zien. 

Hoewel de nationale ploeg er niet in is geslaagd de wereldtitel te behalen, kan het land wel zeggen dat het toernooi dat zondag eindigt, is verlopen met slechts een paar kleine demonstraties.

Een herhaling van de onlusten die na afloop van de Confederations Cup vorig jaar uitbraken, is daarmee uitgebleven.

In meerdere steden braken rellen uit toen meer dan een miljoen mensen de straat op gingen om hun onvrede te uiten over de regering. De overheid zou alleen maar geld uitgeven aan voetbal in plaats van verbeteringen in het onderwijs en andere sectoren door te voeren.

Het uitblijven van opstootjes tijdens het WK komt echter niet omdat de woede minder is geworden, maar omdat de politie zelfs kleine demonstraties direct heeft neergeslagen.

Thuis

Paulo Cavalcante, een 50-jarige ambtenaar, nam vorig jaar nog deel aan de protesten en nam zelfs zijn tienerdochter mee. Maar tijdens het WK besloot hij, net als veel andere Brazilianen, om thuis te blijven. "De politie had opdracht om demonstraties direct de kop in te drukken", verwijst hij naar de eerste dagen van het toernooi dat een maand heeft geduurd. Toen werden demonstranten met traangas en knuppels neergeslagen. "Ik kon mijn familie niet in gevaar brengen."

Voor de finale tussen Argentinië en Duitsland in Rio de Janeiro zondag hebben de autoriteiten een veiligheidsmacht bestaande uit meer dan 25 duizend officieren en soldaten op de been gebracht. Het is de grootste veiligheidsoperatie ooit in Brazilië.

De politie arresteerde zaterdag, nadat Brazilië de strijd om de derde plek van Nederland had verloren, negentien mensen. Ze worden verdacht van vandalisme. De politie heeft gasmaskers, vuurwerk en vuurwapens in beslag genomen, melden lokale media.