De volledige uitslag van de Afghaanse presidentsverkiezingen wordt opnieuw tegen het licht gehouden. 

Beide presidentskandidaten hebben beloofd zich aan de uitkomst van die volledige hertelling te houden, zei de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) op een gezamenlijke persconferentie.

Volgens Kerry gaat het om het meest uitgebreid mogelijke onderzoek. ''Elk stembiljet dat is ingeleverd, wordt opnieuw bekeken'', beloofde de minister. ''Dit is het sterkst denkbare signaal van beide kandidaten dat ze het proces legitimiteit willen teruggeven.''

Kerry arriveerde vrijdag in Kabul om een oplossing te vinden voor de patstelling rond de verkiezingsuitslag. Volgens de officiële uitslag heeft presidentskandidaat Ashraf Ghani gewonnen, maar volgens diens rivaal Abdullah Abdullah is er geknoeid met de verkiezingsuitslag.

Binnen 24 uur wordt gestart met de hertelling van acht miljoen stemmen, die weken kan duren. De VN houdt toezicht op het onderzoek. Huidig president Hamid Karzai zou zijn macht op 2 augustus officieel overdragen aan zijn opvolger, maar die overdracht wordt uitgesteld zodat er voldoende tijd is voor het onderzoek. Ook het streven om op 22 juli het officiële verkiezingsresultaat bekend te maken, lijkt nu onhaalbaar.

Eenheid

Beide kandidaten zullen zich neerleggen bij de uitslag van de hertelling, laat Kerry weten. Een regering van nationale eenheid moet ervoor zorgen dat de kandidaten zullen samenwerken, die beloofden hun best te doen om vertrouwen op te bouwen.

Kerry vreest dat er een groot conflict ontstaat tussen Afghaanse bevolkingsgroepen als de onenigheid over de stembusgang standhoudt. Ook is het dan onzeker of een verdrag wordt ondertekend dat miljarden aan buitenlandse hulp garandeert en Amerikaanse soldaten het recht geeft om ook na dit jaar in het land te blijven.