Door gevechten tussen regeringstroepen en strijders van terreurgroep ISIS zijn zaterdag tientallen mensen om het leven gekomen in Irak. Ook zou tijdens de strijd een aantal burgers zijn gedood, melden veiligheidsbronnen.

Militairen en sjiitische milities die trouw zijn aan premier Nuri al-Maliki, proberen op zo'n tachtig kilometer ten noordoosten van Bagdad een basis te heroveren op ISIS.

Zwaarbewapende strijders van de soennitische terreurgroep drongen het kamp afgelopen week binnen. Volgens lokale veiligheidsbronnen vonden zaterdag zware gevechten plaats in het gebied. De jihadisten beschikken volgens ooggetuigen over buitgemaakte tanks en artillerie.

Volgens bronnen in het nabijgelegen Baquba zijn de lichamen van zo'n vijftien sjiitische militieleden het lokale ziekenhuis en mortuarium binnengebracht.

De Iraakse staatstelevisie meldde bovendien dat zo'n 24 ''terroristen'' zijn gedood. Ook zouden volgens de politie zeven burgers zijn omgekomen toen een gevechtshelikopter het vuur opende.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier