De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voert zaterdag opnieuw overleg met de Afghaanse presidentskandidaten over de politieke crisis in het land. 

Kerry sprak vrijdag ook al met Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani Ahmadzai, maar die gesprekken leverden nog niets op. Ahmadzai staat in de voorlopige uitslag op voorsprong, maar volgens Abdullah is er op grote schaal fraude gepleegd.

De kiescommissie heeft benadrukt dat er nog geen winnaar is, aangezien er nog een onderzoek loopt naar stembusfraude. Kerry probeert de twee achter een plan te krijgen voor een internationaal onderzoek naar de verkiezingen, onder leiding van de Verenigde Naties.

Kerry heeft Abdullah en Ahmadzai op het hart gedrukt dat de VS geen partij kiezen in het conflict. Washington wil wel dat de twee niet voortijdig de overwinning uitroepen en dat ze niet langer zinspelen op het optuigen van een 'paralelle regering'.

Volgens een Amerikaanse bron zijn de gesprekken vooral technisch van aard. Tot dusver kunnen Abdullah en Ahmadzai het niet eens worden over het voorgestelde VN-onderzoek. Zo wil Abdullah dat er meer stembureaus onder de loep worden genomen dan nu het geval is bij het Afghaanse onderzoek. Ook bestaat er nog onenigheid over wie het onderzoek precies gaat uitvoeren en hoe fraude zal worden vastgesteld.