Irak dreigt in chaos te storten, als geen vooruitgang wordt geboekt met het benoemen van een regering. Daarvoor waarschuwde de speciale VN-gezant in het land, Nickolay Mladenov, zaterdag.

Mladenov riep alle Iraakse parlementariërs op zondag aanwezig te zijn bij de volgende zitting van het in april gekozen parlement.

De volksvertegenwoordigers worden geacht samen te werken om een daadkrachtig landsbestuur mogelijk te maken, maar daar kwam tot dusver weinig van terecht.

Volgens Mladenov is het tijd om knopen door te hakken: ''Als geen progressie wordt geboekt bij het kiezen van een voorzitter, president en regering dreigt chaos'', schreef de gezant op Twitter.

Lijnrecht

De onrust in Irak heeft ook zijn weerslag op het parlement: leden uit de verschillende bevolkingsgroepen stonden bij een eerdere zitting lijnrecht tegenover elkaar.

Soennieten en Koerden verlieten volgens al-Jazeera de zaal toen het niet lukte een vervanger aan te wijzen voor de omstreden sjiitische premier Nuri al-Maliki, die al sinds 2006 aan de macht is. Hij wordt ervan beschuldigd de spanningen met de soennitische minderheid en met de Koerden op de spits te hebben gedreven.

Sommige soennieten zouden daardoor de kant hebben gekozen van de terreurgroep ISIS, terwijl de Koerden een referendum zouden voorbereiden over onafhankelijkheid.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier