Oekraïense gevechtsvliegtuigen hebben zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op opstandelingen in het oosten van het land. 

Dat gebeurde nadat pro-Russische separatisten de Oekraïense regeringstroepen hadden beschoten. Volgens het leger sneuvelden door de luchtaanvallen zeker duizend opstandelingen, maar de rebellen stellen dat de verkeerde plaatsen zijn gebombardeerd.

Bij luchtaanvallen in de regio Donetsk zouden volgens de eerste schattingen tot twee keer toe ''ongeveer vijfhonderd strijders van de rebellen'' zijn gedood, aldus een legerwoordvoerder. Ook tanks en gepantserde voertuigen zouden zijn vernietigd.

De opstandelingen ontkennen grote verliezen te hebben geleden. De Oekraïense luchtmacht zou gebruik hebben gemaakt van verouderde inlichtingen over de opstellingen van de separatistische troepen.

Volgens rebellen in het gebied zouden vooral burgers lijden onder de aanvallen van het regeringsleger. Zo zouden ongeveer dertig burgers zijn omgekomen bij de beschieting van een plaatsje buiten de stad Donetsk, zeiden opstandelingen tegen het Russische persbureau Interfax.

''Geen van onze troepen zijn gedood of gewond. De burgers hadden het zwaarst te lijden onder de aanvallen'', zei de prominente rebellencommandant Igor Strelkov.

Ook het leger leed verliezen. Twee militairen zijn omgekomen en twintig anderen raakten gewond door een mortierbeschieting door de opstandelingen. Een raketaanval door de rebellen kostte vrijdag het leven aan 23 Oekraïense militairen aan de grens met Rusland. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft wraak gezworen voor die aanval.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne