In het noorden van Mali zijn vrijdag opnieuw gevechten uitgebroken tussen regeringstroepen en moslimrebellen.

Hiermee komt een einde aan een twee maanden durend staakt-het-vuren in de regio rondom Gao, waar ook Nederlandse militairen van de VN-vredesmacht zijn gelegerd.

De Verenigde Naties en het Malinese leger meldden dat opstandelingen van de Nationale Bevrijdingsbeweging van Azawad (MNLA) strijden tegen de Arabische Beweging van Azawad. Die laatste beweging is loyaal aan de Malinese regering.

''Zij die verantwoordelijk zijn voor de gevechten helpen de situatie niet verder door het staakt-het-vuren te schenden'', zegt VN-topman Hervé Ladsous. ''De groeperingen die in gesprek zijn met de regering zullen moeten toegeven dat ze de wapenstilstand hebben doorbroken.''

'Weinig inzet'

Eerder deze week constateerde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken tijdens een bezoek aan het land dat zowel de regering als de rebellen ''te weinig inzet'' tonen in het Malinese vredesproces.

Nederland stuurt ongeveer 450 man naar Mali die zeker tot eind 2015 moeten blijven. 

De meeste Nederlandse militairen zijn gestationeerd in Gao. In de woestijn wordt al sinds februari een groot kamp gebouwd. Aanvankelijk zouden de Nederlanders in tenten verblijven, maar na "indirecte beschietingen" in Gao is besloten dat ze in beschermende containers worden gehuisvest.

Zes dingen die u moeten weten over de missie in Mali