Voor iedere Oekraïense militair die om het leven komt zullen tientallen of zelfs honderden rebellen worden gedood. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko vrijdag gezegd. 

Het staatshoofd sprak nadat negentien regeringsmilitairen bij een raketbeschieting van pro-Russische separatisten waren omgekomen.

"Niet één terrorist zal zijn verantwoordelijkheid ontlopen", aldus een strijdbare Porosjenko. "Iedereen zal zijn verdiende loon krijgen." De president zei dat er meer gedaan moet worden om troepen uit te rusten met beschermende kleding.

Doelwit van de beschieting was een legerpost in de oostelijke regio Loehansk. Volgens de autoriteiten gebruikten de separatisten Russische Grad-raketten, een zwaar soort artilleriegeschut dat in salvo's vanaf speciale trucks wordt afgevuurd. Naast de doden raakten ook 93 militairen gewond.

De projectielen werden afgeschoten bij een operatie van de krijgsmacht om zijn controle over de grens met Rusland te herstellen. Rebellen smokkelen wapens en strijders over de grens.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne