Vier verslaggevers en een bladenbaas zijn donderdag in Myanmar veroordeeld tot tien jaar arbeid in een werkkamp. 

Ze hebben volgens de rechter de nationale veiligheid in gevaar gebracht door stukken over een wapenfabriek te publiceren.

De vijf werden veroordeeld voor het schenden van de Birmese Staatsgeheimenwet uit 1923. Volgens de autoriteiten waren de arrestaties in het belang van de staatsveiligheid.

Het weekblad Unity schreef in januari in twee nummers dat het leger meer dan 1200 hectare boerenland had ingenomen om een wapenfabriek te bouwen. In die fabriek zouden chemische wapens geproduceerd worden, hoewel het leger dat in Unity tegenspreekt.

Hervormingen

Sinds Myanmar zich in 2011 ontworstelde aan een vijftigjarige militaire dictatuur zijn verregaande hervormingen doorgevoerd, onder meer met betrekking tot persvrijheid. Toch worden journalisten volgens mediawaakhonden nog altijd geïntimideerd en opgepakt. Hoewel er officieel geen censuur meer is, lijkt de situatie met name in landelijke gebieden alleen maar erger te worden.

Amnesty International noemt de veroordelingen een 'donkere dag voor de vrijheid van meningsuiting in het land'. Volgens Rupert Abott van de mensenrechtenorganisatie hebben de journalisten slechts een verhaal verteld 'in publiek belang'. "Amnesty International beschouwt alle vijf de mannen als gewetensgevangenen en roept op tot hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating", aldus Abott.