Een massale staking treft het openbare leven in Groot-Brittannië. In het hele land hebben leraren, gemeenteambtenaren, brandweerlieden en ander overheidspersoneel het werk neergelegd. 

Ze willen hoger loon, betere pensioenen en zijn tegen bezuinigingen op het ambtenarenapparaat. Door tal van maatregelen hebben ze volgens vakbonden vierduizend pond (ruim vijfduizend euro) minder per jaar dan in 2010.

Volgens de bonden hebben ambtenaren massaal gehoor gegeven aan de oproep tot actie. Donderdag zouden twee miljoen mensen het werk hebben neergelegd, meldt de zender Sky News. Naar schatting een op de acht scholen zal de leerlingen naar huis moeten sturen.

De Britse regering houdt haar poot voorlopig stijf. De actie zal ''niets opleveren'', maakte het kabinet donderdagochtend bekend. Volgens de regering zijn de meeste ambtenaren gewoon aan het werk gegaan.

Onverantwoordelijkheid

Een woordvoerder van het Britse kabinet verweet de stakingleiders ''onverantwoordelijkheid''. Volgens de zegsman waren de meeste overheidsdienaren wel aan het werk en werden de belangrijkste overheidsdiensten gewoon uitgevoerd. Hij schatte dat een vijfde van de rijksambtenaren, iets minder dan 90.000, aan de werkonderbreking meedeed.

In Londen liepen ongeveer 1500 stakers mee in een protestmars door het centrum van Londen en ook in andere steden gingen mensen de straat op.

Bekijk beelden van de staking: