Bij de Israëlische bombardementen en beschietingen op de dichtbevolkte Gazastrook zijn tot dusverre veertig doden gevallen, onder wie vijf jonge kinderen.

Bovendien zijn 260 mensen gewond geraakt. Dat meldt het Palestijnse persbureau SAFA woensdag. Hulpdiensten meldden dat alleen op woensdag al veertien mensen zijn gedood, onder wie zeven kinderen of tieners.

De Israëlische strijdkrachten hebben meer dan veertig panden verwoest, meldde SAFA, dat banden heeft met Hamas, de Palestijnse versie van de Moslimbroederschap die in het gebied sinds 2007 de leiding heeft.

De Israëlische premier Benjamin Netantahu laat woensdagmiddag weten dat de aanvallen op Gaza doorgaan "totdat de raketaanvallen van Hamas op Israël stoppen en de rust weerkeert", zo citeert de krant Haaretz. Het leger laat weten een raket te hebben onderschept boven de grote stad Tel Aviv. 

Shimon Peres, de president van Israël, stelde in een interview met CNN dat een grondoffensief er "vrij snel" kan komen als Hamas niet stopt met het afvuren van raketten. "We hebben ze gewaarschuwd. We hebben ze gevraagd om te stoppen en we wachtten één dag, twee dagen, drie dagen, maar ze gingen door", aldus Peres.  

Dichtbevolkt

De Gazastrook wordt sinds 2007 belegerd door Israël. Er leven twee miljoen mensen, vrijwel afgesneden van de buitenwereld. Het is met meer dan vijfduizend mensen per vierkante kilometer een van de dichtstbevolkte gebieden in de wereld.

In de buurt van Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, is het woensdagochtend tot confrontaties tussen Palestijnse activisten en Israëlische soldaten gekomen. De Palestijnen protesteerden tegen de raketaanvallen op de Gazastrook. 

Kernreactor

Vanuit de Gazastrook zijn woensdag tientallen raketten afgevuurd op Israël, waaronder richting de Israëlische nucleaire reactor bij de plaats Dimona. De projectielen hebben geen schade aangericht of slachtoffers veroorzaakt. Dat heeft het leger van Israël woensdag gemeld.

Het nucleaire complex in de Negev-woestijn is de plek waar Israël waarschijnlijk kernwapens heeft gemaakt.

De Gazastrook en omgeving:

Abbas

De Palestijnse president Mahmoud Abbas ondertekent woensdag waarschijnlijk opnieuw enkele aanvragen voor lidmaatschap van internationale organen. Volgens Haaretz heeft de president ook een aanvraag uitgezet om lid te worden van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

"Wat er gebeurt in de Gazastrook is een oorlogsmisdaad, en het Palestijnse bestuur heeft het recht om de bevolking van Gaza te beschermen met elk diplomatiek middel", stelde een overheidsfunctionaris. 

'Grote zorgen'

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maakt zich "grote zorgen" over de escalatie van de strijd tussen Israël en Hamas. 

"De escalatie van geweld in de afgelopen dagen maakt een politieke oplossing alleen maar moeilijker, terwijl alleen een politieke oplossing vrede kan brengen, daarover kan geen misverstand bestaan. Het is zaak de spiraal van geweld nu te doorbreken", schrijft hij woensdag op zijn Facebookpagina.

Volgens Timmermans moeten de raketbeschietingen uit Gaza stoppen en heeft Israël het recht zich daartegen te verdedigen.

"Nederland roept op tot kalmte en terughoudendheid." Hij betreurt de burgerslachtoffers in Gaza als gevolg van Israëlische beschietingen.

Achtergrond: Hoe de dood van 3 Israëlische tieners de lont in het kruitvat was l Dossier Midden-Oostenconflict