In Berlijn is woensdag de woon- en werkruimte van een persoon doorzocht, die in opdracht van een Amerikaanse geheime dienst gespioneerd zou hebben.

Dat heeft een woordvoerder van de hoofdaanklager in Duitsland bekendgemaakt, meldt de Duitse publieke omroep. 

De verwachting is volgens Duitse media dat de verdachte, die in de 'militaire wereld' werkzaam zou zijn, woensdag nog wordt ondervraagd.

De onthulling volgt op de arrestatie van een andere medewerker van de Duitse inlichtingendienst BND die voor de Verenigde Staten (VS) zou hebben gespioneerd.

Dat nieuws leidde tot ophef in Duitsland: de Amerikaanse ambassadeur is op het matje geroepen en de roep om uitzetting van diverse Amerikaanse diplomaten wordt steeds luider.

'Ernstiger'

Het tweede spionagegeval is volgens ingewijden ''ernstiger'' dan het eerste. 

De vorige week gearresteerde 31-jarige Duitser bespioneerde voor de VS de speciale Duitse commissie die onderzoek deed naar de omstreden activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA in Duitsland.

Merkel

Afluisterpraktijken van de NSA waarvan zelfs bondskanselier Angela Merkel niet gevrijwaard was, hadden eerder al tot ijzige betrekkingen tussen beide bondgenoten geleid.

De 'mol' is volgens Duitse media diverse malen door de Amerikaanse geheime dienst ondervraagd. Hij zou minstens één keer in de VS zijn geweest om daar verslag uit te brengen en zou 25.000 euro hebben gekregen voor in totaal 218 documenten. De verdachte heeft bekend.

Clinton

De vorige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, noemde de eerste arrestatie deze week "een ernstige zaak". Ze benadrukte dat de betrekkingen tussen Duitsland en de VS niet op het spel mogen worden gezet.

The New York Times meldt dat Obama een dag na de eerste arrestatie niet op de hoogte was van de zaak. Hij had een telefoongesprek met Merkel, en de kwestie werd niet besproken. 

"Het feit dat de president niet over de mislukte spionage-operatie werd geïnformeerd op een bijzonder delicaat moment in de Amerikaanse banden met Duitsland, heeft ertoe geleid dat gefrustreerde regeringsvertegenwoordigers zich afvragen wie er binnen de leiding van de CIA op de hoogte was van de zaak, en waarom de informatie het Witte Huis niet bereikte vóór het telefoongesprek met Merkel."