Het gewelddadige conflict in Afghanistan treft steeds meer burgers. Dat melden de Verenigde Naties (VN) woensdag in een rapport.

Volgens de VN worden burgers vooral het slachtoffer van gevechten op de grond.

In het eerste halve jaar van 2014 zijn al 1.564 burgerdoden gevallen. Dat is 17 procent meer dan in dezelfde periode in 2013. Het aantal gewonden nam zelfs met bijna een kwart toe, tot 4.853 slachtoffers. 

Het conflict treft ook steeds meer kinderen en vrouwen, een ontwikkeling die de VN als zorgwekkend betitelen. Het aantal kinderen dat door het geweld omkwam of gewond raakte, nam met 34 procent toe tot 1.071. Onder de vrouwen steeg dat aantal met 24 procent, tot 440.

Politieke chaos

Het rapport verschijnt op een moment van toenemende politieke chaos in Afghanistan.

Maandag bleek uit de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen dat oud-minister van Financiën Ashraf Ghani de meeste stemmen had gekregen, maar een dag later riep zijn rivaal, oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah, zichzelf uit tot winnaar.

De Verenigde Staten lieten dinsdag weten de steun aan Afghanistan in te trekken als er in het land een poging wordt gedaan illegaal de macht te grijpen.