Noord-Korea heeft dinsdag herdacht dat het twintig jaar geleden is dat de stichter van de communistische staat Kim Il Sung is overleden.

Dat meldt AFP. Kim Il Sung is de grootvader van de huidige leider, Kim Jong Un.

In de hoofdstad Pyongyang werd een massale herdenkingsdienst gehouden, waarbij ook Kim Jong Un aanwezig was. Kim stapte het podium op en liep licht strompelend naar zijn stoel toe.

Duizenden partijleden en militaire hoogwaardigheidsbekleders applaudisseerden voor de jonge leider. Bij de herdenking, die ongeveer een half uur duurde, sprak Kim de aanwezigen niet toe.

Een lofrede werd voorgelezen door Kim Yong Nam, het 86-jarige ceremoniële staatshoofd van Noord-Korea. Hij noemde Kim Il Sung, onder wie hij meer dan tien jaar minister was, de "grootste leider uit de menselijke geschiedenis". Hij las een lijst met belangrijke heldendaden van de overleden leider voor waarbij hij regelmatig werd onderbroken door luid applaus.

"Dankzij het krachtige leger dat de grote leider Kim Il Sung heeft opgericht hebben we succesvol alle uitdagingen het hoofd kunnen bieden", aldus Kim Yong Nam. Hij riep het hele land op zich "als één man te scharen achter het gerespecteerde leiderschap" van Kim Jong Un om aan een welvarende toekomst te werken.

Rouwperiode

De regering kondigde dinsdag een rouwperiode van tien dagen af. Tot en met donderdag worden in het hele land herdenkingsceremonies georganiseerd. Ieder jaar worden rond Kims sterfdag lezingen en studiesessies georganiseerd die zijn gewijd aan zijn gedachtegoed.

Toen Kim Il Sung in 1994 op 82-jarige leeftijd overleed, kondigde Radio Pyongyang dat aan met de woorden: "Het grote hart is gestopt met kloppen." In verschillende Noord-Koreaanse steden gingen mensen huilend de straat op. Staatsmedia meldden dat zelfs de vogels rouwden om het verlies van de leider. Ook veel mensen die naar Zuid-Korea waren gevlucht barstten bij het horen van het nieuws in wenen uit.

​Kim Il Sung werd na de stichting van Noord-Korea in 1945 door de Sovjet-Unie aangesteld als leider van het communistische land. Hij zou deze positie bijna een halve eeuw bekleden. Kim werd opgevolgd door zijn zoon Kim Jong Il, die in 2011 op zijn beurt weer werd opgevolgd door de huidige leider.