De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah heeft zichzelf dinsdag tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen.

 Hij deed dat een dag nadat uit de voorlopige uitslag was gebleken dat zijn rivaal Ashraf Ghani heeft gewonnen.

''Zonder enige twijfel hebben wij de tweede ronde van de verkiezingen gewonnen'', sprak Abdullah dinsdag een menigte toe in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Abdullah liet maandag al weten dat hij de uitslag niet erkende. Hij sprak van een ''staatsgreep tegen het volk''.

Volgens de voorlopige uitslagen lijkt oud-minister Ghani de tweede ronde van de verkiezingen te hebben gewonnen met 56 procent van de stemmen. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah zou 44 procent hebben behaald. Abdullah won in april de eerste ronde. Hij denkt dat met de uitslag is geknoeid in de tweede ronde.

Conflict

De vrees bestaat dat er een groot conflict ontstaat tussen de bevolkingsgroepen in Afghanistan, als de kandidaten de uitkomst van de stembusgang niet erkennen. Ook is het dan onzeker of een verdrag wordt ondertekend dat miljarden aan buitenlandse hulp garandeert en buitenlandse soldaten het recht geeft om ook na 2014 in het land te blijven.

Nederland onderzoekt een beperkte bijdrage aan een nieuwe NAVO-trainingsmissie in het noorden van Afghanistan, als onderdeel van de Duitse inzet. Als het allemaal doorgaat, zullen vermoedelijk rond de 100 Nederlanders in Mazar-e-Sharif aan de slag gaan.

Kerry

De Verenigde Staten trekken de steun aan Afghanistan in als er in het land een poging wordt gedaan om illegaal de macht te grijpen na de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag laten weten.

''Ik heb meldingen van protesten in Afghanistan en suggesties van een 'parallelle regering' met de grootste bezorgdheid vernomen", zei Kerry in een verklaring.