De ramp met de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol was deels te wijten aan nalatigheid van de regering en aan corruptie. 

Dat staat in een tussenrapport van de Zuid-Koreaanse regering, meldt het persbureau Yonhap dinsdag. Door het ongeluk kwamen ruim driehonderd passagiers om het leven, vooral kinderen.

De regelgeving was laks en de veiligheidsinspecties slecht. Ook was de hulpactie van de kustwacht slecht gecoördineerd.

Het waren volgens het rapport allemaal factoren die tot de ramp hebben geleid. Elf corrupte functionarissen worden vervolgd.

Het rampschip was door de regionale havenautoriteiten goedgekeurd, terwijl de veerboot illegaal was omgebouwd. Het schip was tegen de regels in aangepast, zodat het meer lading kon vervoeren. De Sewol was overbeladen op het moment van de ramp.

Rechtszaak

In de zaak staan ook bemanningsleden voor de rechter, onder wie de kapitein. De rechtszaak tegen hen is dinsdag voortgezet, waarbij beeldmateriaal van binnen het getroffen schip werd getoond. De gemoederen liepen hoog op, meldt de Britse omroep BBC.

Kapitein Lee Jun-seok en drie hoge bemanningsleden is onder meer moord ten laste gelegd. Twee anderen worden ervan beschuldigd te zijn gevlucht en het schip vroegtijdig te hebben verlaten. Negen anderen is nalatigheid ten laste gelegd.

De rechtszaal was dinsdag gevuld met ouders van de jonge slachtoffers. Ze schreeuwden de verdachten toe toen een filmpje werd getoond van de bemanning die in een reddingsboot sprong. Tijdens een schorsing van de zaak probeerde een vrouw haar schoen naar de beklaagdenbank te gooien.