De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het leger opgedragen "de handschoenen uit te trekken" in de strijd tegen Hamas. Het leger moet zich voorbereiden op een grondoffensief in de Gazastrook. 

Volg de laatste ontwikkelingen

"Hamas heeft gekozen voor escalatie en zal daarvoor een hoge prijs betalen", aldus Netanyahu dinsdag. 

De Israëlische regering heeft het leger toestemming gegeven om nog eens veertigduizend reservisten op te roepen, naast de 1.500 militairen die al zijn opgeroepen. De reservisten worden klaargestoomd voor een eventuele inval in de Gazastrook. 

"De instructie van de premier is om voorbereidingen te treffen voor een uitvoerige, lange, voortdurende en krachtige campagne in Gaza", meldt Haaretz op basis van een overheidsbron. "De premier heeft het leger bevolen klaar te staan om alles te geven. Een grondoffensief ligt op tafel."

Er wordt al dagen over en weer geschoten tussen Gaza en Israël. Bij raketaanvallen zijn sinds zondagavond dertien mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond.

Dinsdag kwamen volgens Palestijnse hulpdiensten tien Palestijnen om. Vier van hen werden gedood in een luchtaanval van het Israëlische leger op een voertuig in de Gazastrook. Zes Palestijnen kwamen om het leven door een aanval op een huis.

Het Israëlische leger stelt dat Hamas zijn wapenarsenaal aanzienlijk heeft uitgebreid, waardoor miljoenen Israëliërs in gevaar zijn. 

Hamas

Maandagavond werden vanuit de Gazastrook tientallen Palestijnse raketten op Israël afgevuurd. De Hamasbeweging eiste de verantwoordelijkheid voor die aanvallen op. De raketten drongen tot veertig kilometer Israëlisch grondgebied binnen. Ook dinsdag vuurde Hamas raketten af op doelen in Zuid-Israël. 

Bewoners moeten in de buurt blijven van schuilkelders. Zomerkampen zijn uit voorzorg door het Israëlische leger gesloten.

Leger Israël

Van de vijftig doelen die het Israëlische leger onder vuur heeft genomen werden er circa dertig kort voor de dageraad geraakt.

Onder de aangevallen doelen zijn de woonhuizen van twee Hamasleden. In Khan Younis werd het pand van een Hamaslid met de grond gelijkgemaakt. De bewoners van de huizen zouden van tevoren zijn gebeld met de boodschap de gebouwen te verlaten.

Conflict

Aanleiding voor het opgelaaide geweld is de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners die eind juni dood werden gevonden in de door Israël bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

Woensdag werd in Jeruzalem het lichaam van een Palestijnse jongen gevonden. Hij was ontvoerd en vermoord. Volgens Palestijnse overheidsbronnen is uit de autopsie gebleken dat de jongen levend is verbrand.

Bekijk de locatie van de Gazastrook op de kaart: 


Grotere kaart weergeven

Wat er de afgelopen weken gebeurde tussen Israël en de Palestijnen

Alles over het Middenoosten-conflict