De Verenigde Staten en Frankrijk willen dat er meer maatregelen worden genomen tegen Rusland, als de Russische president Vladimir Poetin niet snel actie onderneemt om de spanningen in het oosten van Oekraïne weg te nemen.

Het Witte Huis bevestigt dat de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Franse collega François Hollande dat maandag hebben afgesproken.

De leiders spraken elkaar telefonisch. Ze vinden dat Rusland moet stoppen met ''destabiliserende activiteiten'' in Oekraïne, zo meldt het Witte Huis.

Daarmee wordt onder meer gedoeld op de aanvoer van wapens en strijders over de grens tussen Rusland en Oekraïne.

Ook benadrukken de VS en Frankrijk dat ze willen dat Rusland stopt met het steunen van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

Opmars

Zaterdag maakte het Oekraïense regeringsleger haar opmars in de regio Slavjansk. Dat gebied is sinds drie maanden weer in handen van Oekraïne in plaats van de rebellen. Die trokken zich daarop terug in de regio Donetsk, waar ze de strijd tegen de Oekraïense regering willen voortzetten.

Ook de regionale hoofdstad Loehansk, waar separatisten eerder een volksrepubliek uitriepen, geldt nog als een bolwerk van verzet tegen de macht in Oekraïne. De regering hoopt de separatisten daar tot overgave te dwingen.

Bij gevechten tussen het leger en separatisten in Oost-Oekraïne zijn al honderden mensen omgekomen. Eerder werd een staakt-het-vuren overeengekomen, maar dat hield niet lang stand. 

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne