De Verenigde Naties erkennen (VN) sinds kort homohuwelijken van alle VN-medewerkers, ongeacht het het thuisland van de medewerkers. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon maandag gemeld.

Volgens zijn woordvoerder is Ban ''trots om te staan voor meer gelijkheid voor alle medewerkers''.

Tot nu toe erkende de VN alleen homohuwelijken van werknemers die uit een land komen waar het homohuwelijk wettelijk is geregeld.

Als een medewerker uit een land komt waar het homohuwlijk is verboden, maar is getrouwd in een land waar dat wel mag, dan telt dat voortaan ook voor de VN. 

Voordelen

Door de maatregel komen getrouwde stellen van hetzelfde geslacht voortaan voor dezelfde voordelen in aanmerking als heteroseksuele koppels, zoals een gedeelde ziektekostenverzekering. Ook mogen de partners voortaan mee op werktripjes. 

Het nieuwe beleid is sinds 26 juni van kracht, maar is maandag pas bekendgemaakt. De regeling is van toepassing op de grofweg 43.000 mensen die rechtstreeks bij de VN in dienst zijn, en geldt niet voor mensen die werken voor aparte VN-instanties zoals Unicef en Unesco. 

Ban is een uitgesproken voorstander van gelijke rechten voor homoseksuelen. Hij heeft zich in toespraken meermaals voor homorechten uitgesproken, onder meer vorig jaar voorafgaand aan de opening van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Hij veroordeelde toen de discriminatie van en fysieke aanvallen op homo's in Rusland.