De militante tak van het Palestijnse Hamas heeft maandagavond tientallen raketten afgeschoten op doelen in het zuiden van Israël. 

Dat melden verschillende media, waaronder al-Arabiya

Hamas had eerder al laten weten wraak te zullen nemen na de raketaanvallen van Israël op doelen in de Gazastrook. Volgens Hamas kwamen bij een aanval in de buurt van Rafah vijf Palestijnse activisten om. 

Het Israëlische leger claimt volgens de BBC dat de militanten in de weer waren met explosieven in een tunnel die donderdag werd getroffen. 

Onrustig

Het Israëlische leger heeft maandag 1.500 reservisten gemobiliseerd. In het Midden-Oosten groeit de vrees voor een nieuwe Gazaoorlog en een nieuwe intifada. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman moet Israël overwegen de Gazastrook opnieuw te bezetten.

Het conflict tussen Israël en Palestina is de laatste dagen hoog opgelopen. Beide partijen voeren over en weer raketaanvallen uit. Directe aanleiding is de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners die eind juni dood werden aangetroffen in de door Israël bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

Woensdagochtend werd in Jeruzalem het lichaam van een Palestijnse jongen gevonden, die waarschijnlijk levend verbrand is. Zes mensen werden opgepakt. Drie van hen hebben inmiddels bekend. 

Hoe de dood van 3 tieners de verhoudingen tussen Israël en de Palestijnen verder op scherp zet  

Alles over het Middenoosten-conflict