De Britse regering laat beschuldigingen onderzoeken dat justitie en politie in de jaren 80 feiten over seksueel misbruik van kinderen door parlementariërs in de doofpot hebben gestopt. 

Dat heeft minister Theresa May van Binnenlandse Zaken maandag laten weten.

Peter Wanless, voorzitter van een liefdadigheidsorganisatie voor kinderen, leidt het onderzoek. Hij moet binnen tien weken met een rapport komen.

Zaterdag kwam naar buiten dat vele gevoelige documenten over kindermisbruik in de jaren tachtig niet meer te vinden of vernietigd zijn. Een aantal dossiers met beschuldigingen tegen belangrijke politici zou op last van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Leon Brittan, zijn verdonkeremaand.

Vooral een dossier dat het in 1985 overleden Conservatieve Lagerhuislid Geoff Dickens aan Brittan zou hebben overhandigd, zou explosief materiaal hebben bevat.

BBC

Oud-minister Lord Tebbit zei het afgelopen weekeinde dat het de automatische reactie van politici destijds was om collega's en andere gezagsdragers te beschermen en onprettige zaken over hen niet uit te zoeken.

De afgelopen jaren zijn diverse affaires rond seksueel misbruik door medewerkers van de publieke omroep BBC naar buiten gekomen.