Oud-minister Ashraf Ghani lijkt de presidentsverkiezingen in Afghanistan te hebben gewonnen. Dat is maandag gebleken uit de voorlopige uitslagen. Ghani staat op 56 procent van de stemmen.

Zijn rivaal, oud-minister Abdullah van Buitenlandse Zaken, zou 44 procent hebben behaald. De officiële uitslag volgt op 22 juli. Abdullah won in april de eerste ronde.

Ghani, een econoom die bij de Wereldbank heeft gewerkt, nam het in juni in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op tegen Abdullah. 

Die laatste erkent de uitslag van de verkiezingen in Afghanistan niet. Zijn woordvoerder repte maandag van een ''staatsgreep tegen de stemmen van het volk''. De vrees bestaat dat er een groot conflict ontstaat tussen de bevolkingsgroepen in Afghanistan als de kandidaten de uitkomst van de stembusgang niet erkennen.

Ongeldig

De voorzitter van de kiescommissie erkende dat 100.000 van de ruim 8 miljoen uitgebrachte stemmen ongeldig zijn verklaard wegens fraude.

Over de uitkomst van de verkiezingen bestaat grote onenigheid. Er zijn beschuldigingen van massale fraude. De vrees bestaat dat een grote crisis ontstaat tussen de bevolkingsgroepen in Afghanistan als de kandidaten de uitkomst van de stembusgang niet erkennen.

Intellectueel

Ashraf Ghani Ahmadzai, een in de Verenigde Staten opgeleide antropoloog, wordt ook dokter Ashraf Ghani genoemd. Hij is onder die naam een van de meest vooraanstaande intellectuelen van het land. De 'dokter' verbleef in het buitenland gedurende de vele donkere jaren van Russische bezetting, burgeroorlog en Talibanterreur.

Vrijwel onmiddellijk na de Amerikaanse inval in Afghanistan en de val van de Taliban in 2001 pakte Ashraf Ghani zijn spullen en keerde terug naar Kabul. Hij was onder meer minister van Financiën onder president Hamid Karzai, die binnenkort aftreedt na twaalf jaar president te zijn geweest.

Ghani is de meest uitgesproken voorstander van militaire samenwerking met de VS. Een etnisch Oezbeekse ex-krijgsheer, Abdul Rashid Dostum, wordt bij winst van Ghani vicepresident.