Irak schuift het bijeenkomen van het eind april gekozen parlement op de lange baan. De politieke impasse in het land zal daardoor nog zeker een maand voortduren. 

Maandag werd bekendgemaakt dat de tweede zitting tot 12 augustus is uitgesteld. De eerste korte zitting was op 1 juli. Toen werd praktisch alleen afgesproken dinsdag weer bijeen te komen.

Het was de bedoeling dat het parlement eerst een voorzitter zou kiezen. Van de parlementariërs werd verwacht dat ze samenwerken om een krachtige regering mogelijk te maken die het geweld bedwingt en de eenheid van het land herstelt.

Dat lijkt een onmogelijke opgave. De omstreden premier Nouri al-Maliki weigert het veld te ruimen. De autonome noordoostelijke Koerdische regio is feitelijk al een ander land en soennitische streken ten noorden en noordwesten van Bagdad zijn in opstand onder leiding van jihadisten.

In 2003 werd een informeel systeem opgesteld dat voorschrijft dat de premiersrol door een sjiiet wordt vervuld. De presidentspost gaat in dat systeem naar een Koerd, en de voorzitterspost naar een soenniet.

De terreurgroep ISIS rukt de afgelopen weken op richting Bagdad, en laat daarbij een spoor van geweld achter. 

Klik op de onderstaande afbeelding voor een interactief overzicht van de opmars van ISIS:

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier