De besprekingen tussen Teheran en de internationale gemeenschap over het Iraanse atoomprogramma hebben opnieuw weinig resultaten opgeleverd.

Dat hebben diplomaten die betrokken zijn bij het overleg maandag gezegd. Iran weigert te zwichten voor de druk van de Verenigde Staten.

Iran heeft vijf dagen besprekingen gevoerd met delegaties van de Verenigde Staten, China, Rusland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Deze landen willen Iran strenge beperkingen opleggen om uranium te verrijken, omdat wordt gevreesd dat het land hiermee een kernbom wil produceren. Iran vindt deze restricties oneerlijk en zegt louter vreedzame doelen met zijn nucleaire programma na te streven.

Teheran beschikt momenteel over bijna twintigduizend centrifuges die brandstof voor een kernreactor kunnen produceren. Het land wil er nog eens dertigduizend bij, terwijl de internationale gemeenschap Iran slechts een fractie van dit aantal wil geven. Tijdens de laatste gespreksronde is dit standpunt niet veranderd.

Overleg

Het Westen en Iran voeren al maanden overleg over het Iraanse nucleaire programma. Teheran hoopt dat de sancties tegen het land worden opgeheven, terwijl de internationale gemeenschap het gevaar van een Iraans atoomwapen probeert af te wenden.

De besprekingen hebben nog nauwelijks vooruitgang opgeleverd. De partijen hebben 20 juli afgesproken als informele deadline waarop een akkoord moet zijn bereikt.